nedjelja, 20. prosinca 2015.

Brigitte Bardot

Brigitte Anne-Marie Bardot se rodila 28. rujna 1934. Brigitte je bila francuska glumica, pjevačica i model. Bila je poznati "sex simbol" u pedesetima i šeztdesetima. 

Brigitte je počela glumiti 1952. godine. Prvo je počela glumiti u u comedijama te je 1957. godine bila već vrlo poznata ličnost u filmskoj industriji. Ali na vrh ju je bacio kontroverzan film "And God Created Woman". Nakon toga je glumila u filmu "Le Mépris" 1963. godine. Za svoju ulogu u filmu "Viva Maria" 1965.godine bila je nominirana za "BAFTA nagrada za najbolju stranu glumicu".

 Brigitte je isto privukla intelektualce (zato jer je zgodna).Simone de Beauvoir je ju opisala kao "lokomotiva ženske prošlosti" i proglasili su je prvu i najslovodniju ženu poslijeratne Francuske. Brigitte je otišla u mirovinu 1973. goine, tijekom svoje karijere glumila je u 47 filmova, nastupila na nekoliko muzičkim šouovima i snimila 60 pjesama. Bila je nagrađena za "Legion of Honour"  1985. godine ali je odbila. Nakon umirovljenja je je postavila sebe kao aktivisticu za prava životinja. Za vrijeme devedesetih je kritizirala immigraciju i Islam u Francuskoj i bila je optužena za rasnu mržnju (rasist).

Možda nepoznati pojmovi:

kontroverzija-prijeporno pitanje o kojem se diskutira (često javno)
rasist-onaj koji raspiruje ili usvaja rasizam, pristaša rasizma

1 komentar: